Nya uniformer till Castellanerna - september 2009

Under en rad av år har frågan om att sy upp nya uniformer diskuterats inom Sällskapet. Att ärendet dragit ut på tiden har flera orsaker men nu har ordenskapitlet bestämt vilken typ av uniform man vill satsa på.
Det har inte varit lätt att välja vilken uniform som historiskt passar bäst. Ambitionen har varit att återskapa uniformer så nära originalet som möjligt. Olika regementen har genom tiderna haft soldater förlagda på Kastellet och uniformsmodellerna har skiftat i takt med tiden och med de regementen, som har haft soldater förlagda på holmen. Två regementen, som ofta återkom till Frisholmen, var Kronobergs och Kalmar regementen. Båda var delaktiga i uppbyggandet av Kastellet och får sägas ha en framskjuten plats i fästningens historia.

Infanterist i Kronobergs regemente 1702
Ur: ”Stora Nordiska Kriget 1700-1721” Acedia Press

Soldater från Kronobergs och Kalmar regementen innan enhetsuniformens införande.
Ur ”Karolinerna” av Alf Åberg/Göte Göransson

Karolinuniform
Valet föll på Kronobergs regementes enhetsuniform från 1702. Anledningen var att Castellanernas framträdande på Kastellet kretsar just kring den tidpunkten. Historiskt sett var det också under tiden för det Nordiska kriget Kastellet hade sin höjdpunkt Bilden till höger visar en infanterisoldat från Kronobergs regemente år 1702. Han är klädd i hatt med snören, blå rock med gult foder och uppslag samt gul krage. Till det bär han skinnbyxor och skinnväst. Strumporna är blå med gula band.

Stora kostnader
En annan anledning till att det dröjt med de nya uniformerna är kostnaden samt att det varit svårt att hitta någon som kan sy upp dem. Förutom själva uniformen med hatt och skor behövs blankvapen, kartuschväska och gehäng. Enligt beräkning kommer slutkostnaden för en uniform att hamna på ca 15 000 kronor. Önskemålet är att kunna sy upp och utrusta fyra uniformer.

Uniformerna slits
Sällskapets nuvarande uniformer är i sådant skick att en översyn måste göras. Uniformerna syddes upp 1997. Då beslutades att de endast skulle användas vid Kastellets Dag och vid speciella, högtidliga tillfällen. Idag används uniformerna även vid de dramatiserade guidningarna vilket gör att slitaget blir hårt.

Göran Lindgren